Influencern Vanja Wikström och hennes följare samlade in över 15 000 kronor.

Tack alla som skänkt pengar

Hej, nu när jag blivit med egen hemsida vill jag passa på att tacka de som skänkt pengar till min insamling. Det kom in runt 25 000 kronor.

Överlägset mest samlade Vanja Wikström in. Vanjas kille Niklas har ME. Vanja är influenser och skriver bland annat om Niklas ME och deras situation. Hon har många följare. När hon uppmanade dem att skänka allt från tio till 500 kronor swishade det, lindrigt sagt, till på kontot.

Under en het vecka i maj 2021 blev det sammanlagt över 200 swish och mellan 15 000 och 16 000 kronor in på kontot. Otroligt! Tack Vanja och tack dina fantastiska följare.

Stort tack också till Titti och Anders, Stefan och Anette, Kent och Beth, Rebecca, Irene, Gun, Eva, Ing-mari, Joakim, Angelina, Sofia O, Sofia B och ett flertal anonyma med underskrifter som »TACK!«, »stark bok«, »Grät och skrattade«, »Lycka till«, »politikerböcker«, »Bok/Riksdagen«, »Bok«, »anonym ME-sjuk« med flera som skänkt pengar.

Jag skrev boken för att jag själv hade haft sån tur och ville försöka dra mitt strå till stacken för att uppmärksamma sjukdomen. Tanken när jag skrev min bok Från sängbunden till maraton eller den stora ME-skandalen var att den skulle vara så övertygande att det skulle vara omöjligt, för den som läste den, att neka ME.

Boken skulle jag med hjälp av insamlingen ge till politiker, läkare och andra makthavare som kunde påverka de ME-sjukas situation.

De skulle få insikt och göra något.

Jag har redan gett boken till alla politiker i riksdagens socialutskott. Även till statsminister Stefan Löfvén, socialminister Lena Hallengren och Socialstyrelsens generaldirektör Olivia Wigzell. Detta någon vecka innan Socialutskottets öppna utfrågning om ME som var den 27 maj 2021. Socialutskottets vice ordförande Kristina Nilsson hjälpte mig med detta. Tack!

En hel del andra, regionpolitiker, myndighetspersoner, journalister med flera, har också fått boken.

Inte verkar min bok, andras böcker, ME-föreningar, grupper, en massa andra påtryckningar plus postcovid ha hjälpt mycket.

Om man tillhör den här patientgruppen är det fortfarande idag, i oktober 2021, på gränsen till omöjligt att gå in på en vårdcentral i Sverige och få hjälp.

Svårt sjuka människor behandlas inte som svårt sjuka människor. Situationen är fruktansvärd.

De »Vanja-pengar« som finns kvar, eller de böcker som »Vanja-pengarna« ger, hade jag tänkt ge till fler utvalda politiker och läkare. Kanske ute i Sveriges 21 regioner eller till hela eller, i alla fall, stora delar av de 349 politikerna i Sveriges riksdag.

Nu blev det politisk kris och ingen mening att skänka böcker till politiker som är på väg att lämna sina uppdrag. Som är på väg bort från möjligheten att påverka de ME-sjukas situation.

Så pengarna ligger kvar och skvalpar medan jag väntar på rätt tillfälle. Möjligen blir det inte förrän efter nästa riksdagsval. Kanske är det en bra tid då lång-covid, kanske till och med ME, då borde ha uppmärksammats ännu mer.