Ulf Broman och jag innan dagens promenadäventyr. Och ja, sträckan på kartan, den gröna, var ganska precis den avverkade under på en dag. 3,3 mil.

Dag 2 – Mastodontpass och nu börjar skavsåren komma – och blånaglarna

Dag 2
19 april 2022
Galtström – Mellanfjärden – 33 km

Nu börjar skavsåren komma. Och blånaglarna. Men efter ytterligare ett mastodontpass på över tre mil är det väl precis så det ska vara.
Räknar vi bort kroppens nedre del är det perfekt. Kropp, knopp och själ mår alldeles förträffligt. 
Men vi tar det från början.

Morgon i Galtström den 19 april. Och visst. Jag sov som en prinsessa. 
Men den branta trappen ner från sovloftet är inte att leka med. Ett äventyr i sig. Mina ben är som gamla tidens telefonstolpar. Tjocka, tunga och helt utan liv. Typ 600-700 kilo styck. Rygg har jag också. Känner jag. Och benhinnor. Men mest rädd är jag för vänster höft. Den har jag haft problem med något år. Även nu.
Men det är sånt som går till sig när jag börjar gå. Så ändå ganska bra förutsättningar. För åtminstone en etapp till. 

Klacken i backen
”Klacken i backen, blicken i nacken, ryggen rak, vänster…vänster”, kommer det upp i mitt huvud. Det var ett befäl som skrek precis den ramsan när vi skulle marschera i lumpen. Jag tänker alltså på hållningen, i några hundra meter. Sen pyser jag ihop igen och mitt marscherande övergår mer till vandring som i sin tur övergår till promenad och som något senare mest liknar Rasmus på luffen.
Vid min sida går Ulf Broman. Han som är Mr Galtström med hela bygden och lite till. Han ska gå med mig på dagens etapp. Kul!
Vi ska hålla oss efter Kustleden, en vandringsled, och Kustvägen, ett turiststråk. Vägen går från Galtström i Medelpad ner längs Hälsingekusten mot Hudiksvall. Grusväg. Trevligt.
Ulf och jag pratar om allt från Let´s Dance till Kinas jordbrukspolitik. Kilometerna försvinner under våra fötter. 
Efter några timmar, i Norrfjärden, slår vi stopp. Kalle Locklund, en gammal arbetskamrat, bjuder på väldans god thaimat (massaman med ris) och välbehövlig vila. Utsikten från hans altan, ut mot havet, är hänförande vacker.

Sedan gick vi vilse
Sedan gick vi vilse. Nää, jag skämtar. Men efter fika på Norrlands längsta sandstrand i Sörfjärden fick vi i alla fall fråga några snälla stugägare om vägen. Slutmålet var Mellanfjärden – enligt avståndskartan på nätet 3,5 mil från Galtström. 
Ska jag vara ärlig var spänsten i våra steg den sista biten inte mycket att skryta över. Men vi tog oss fram. Väl mottagen blev vi också. Av Eva Eriksson-Brusell på restaurang Sjömärket.
Räknar jag bort skavsåren har dagen inte kunnat vara bättre. Vädret, sällskapet, vandringen längs kusten. Högsta betyg. 
Kanhända blir det en sämre dag i morgon.
Och är du morgonpigg och inte hunnit ledsna på mig ska jag vara med på P4 Västernorrland kvart över sex i morgon bitti, onsdag. Under förmiddagen ska jag också vara med i radioprogrammet Carpe Diem på FM 95,3 i Stockholm. 
Det är fullt upp att gå och hålla på med allt möjligt och dä och sånt. Så jag hinner inte vara lika aktiv som jag vill på sociala medier. Hoppas ni har överseende med detta.

Obs: Glöm inte skriva på namninsamlingen ”För bättre ME-vård”.

Skavsåren börjar komma. Och blånaglarna. Som tur var hade jag förstklassig vård av Mait Säwén efter dagens långa vandring. Eva Eriksson-Brusell på restaurang Sjömärket tog emot vid slutmålet i Mellanfjärden, Hälsingland. Min gamla arbetskamrat Kalle Locklund bjöd på mat i Norrfjärden. Inte så pjåkig utsikt, va? Mycket av dagens vandring gick genom hälsingeskogarna, en blandning mellan grus och asfalt. Och så kom vi nu och då ut på fantastisk fina platser längs havet. Ulf Broman var en perfekt promenadpartner och vägvisare.

3 thoughts on “Dag 2 – Mastodontpass och nu börjar skavsåren komma – och blånaglarna

  1. Heja heja! 👏🙌 Skönt att du fick sova bra! Var rädd om fötterna och resten av kroppen, så att du håller hela vägen. Hoppas att du tar dig tid till vila också. Kul att läsa om dina dagstripper!

  2. Vilken härlig vandring du har! Heja dig! Det är väldigt roligt att följa din resa.

  3. Härlig läsning. Hoppas du tog ett skönt fotbad igårkväll. Ska nu lyssna på dig. Fortsatt trevlig färd🤗

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.