Bytt sida. Försäkringsjuristen Jimmy Laine jobbade tidigare hos Försäkringskassan. Nu har han bytt sida och företräder ME-sjuka i mål mot sin gamla arbetsgivare.

Jimmy bytte till den goda sidan – driver ME-mål mot Försäkringskassan

Försäkringsjuristen Jimmy Laine från Härnösand jobbade över 10 år på Försäkringskassan.
– Men sedan kunde jag inte stå upp för Försäkringskassans bedömningar längre, säger han.

Så han bytte sida. Till den ”goda sidan” säger han själv.
Så nu hjälper han bland annat ME-sjuka att vinna ärenden mot sin forna arbetsgivare.


Jimmy Laine säger att han till en början tyckte det var väldigt intressant att jobba åt Försäkringskassan. Han var först handläggare och senare även processförare, en jurist som driver Försäkringskassans mål i domstol.
Han började dock tycka att många av de sjuka han skulle besegra i domstolen egentligen hade rätt till ersättning.
– Det medicinska underlaget styrkte väldigt ofta att arbetsförmågan var nedsatt. Men ville jag medge ändring så behövdes det att ytterligare en processförare gav samtycke. Och det hände nästan aldrig. Vid avslag behövde jag däremot inte kontakta någon. Till slut kunde jag inte stå upp för de bedömningar som gjordes.
År 2018 startade han i stället Myndighetsjuridik som håller till på Skeppsbron i centrala Härnösand. På juristföretagets hemsida https://myndighetsjuridik.se kan man läsa om 15 kammarrättsdomar där bland annat Jimmy Laine hjälpt ME-sjuka att vinna mot Försäkringskassan. Han säger också att han fastnat extra mycket för just de ME-sjuka. 

Behandlas illa
– Jag ser hur illa de behandlas av Försäkringskassan och det har triggat igång mig. 
Han berättar också att han själv insjuknade i en besvärlig covid-19 och att det fått honom att förstå de ME-sjuka ännu bättre.
– Tidigare tyckte jag kanske det lät lite överdrivet när folk sade att de inte ens orkade borsta sina tänder. Men nu har jag själv upplevt att det kan vara så illa. 
Om du som sjuk får nej av Försäkringskassan kan du överklaga. Då prövas först ditt ärende av Försäkringskassan internt. Blir det nej där kan man överklaga till förvaltningsrätten och sedan vidare till kammarrätten och till sist Högsta förvaltningsdomstolen (men de två sista måste bevilja prövningstillstånd).
Jimmy Laine säger att alldeles för många som har rätt till ersättning får nej. Han säger också att avslagskulturen fortfarande sitter hårt i Försäkringskassans väggar. 

Rena lotteriet
Han säger vidare att Försäkringskassans handläggning är rena lotteriet för de ME-sjuka. Om de får sjukpenning eller inte beror på vilken handläggare de hamnar hos.
– Det finns bra och dåliga handläggare. De sjuka kan alltså ha tur eller otur vem de hamnar hos. De kan ha samma sjukdom och likadana symtom. Ändå får de olika beslut. Så ska det naturligtvis inte vara.
Men med allt detta sagt säger han sig se en liten, liten ljusning.
– Vi har vunnit allt fler ärenden så jag upplever det som en liten öppning. Det gäller även, faktiskt, i mål som rör sjukersättning. Där har det tidigare nästan alltid varit blankt nej.
Möjligen har det hänt något på grund av att regeringen i mars i år var in och puffade på Försäkringskassan och sade att reglerna rörande ME-sjuka inte ska vara lika tuffa längre. Det ska inte behövas 100-procentliga medicinska bevis för sjukskrivning. En ändring som skulle öka tryggheten för svårt sjuka.
– Numer hänvisar jag alltid till detta i de mål jag driver. 
Annars säger Jimmy Laine att det mesta hänger på handläggarna. 
– Vi får hoppas att de goda krafterna på Försäkringskassan börjar ta över allt mer. Att det vi nu ser kan vara en början på något positivt nytt, avslutar Jimmy Laine.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.