Plötsligt dök det upp en alpacka-farm under vandringen genom Hälsingland. Så fina djur. Jag blev kramsugen. Men knappast dom.

Jag ringde min livmedikus – han hade aldrig tidigare sett en så osliten kropp

Dag 5
22 april 2022
Hudiksvall – Enånger
– 23 km

Jag ropade inte ”äntligen en ny dag” och jämfotastudsade upp ur sängen i morse. Elva mil efter vägarna har tagit ut sin rätt. Vilodagen hade också fått mig att känna efter lite mer. Kändes det som. Höger häl var värst. Jätteskavsår. Lite annat skit också.
Jag kontaktade alltså min livmedikus Håkan Jutbo. Han är utbildad sjukskötare och har ett ännu bredare register. Han sade att han, precis som kungahusets livmedikus, har ständig jour.
– Jag kommer.

Vi bestämde träff i Enånger, drygt två mil söder om Hudiksvall.
Det får bli en pannbensdag á la Göran Kropp, tänkte jag. Kropp, den svenske bergsklättraren och äventyraren ni vet. Han som verkligen kunde tjura på och slita sig igenom svåra dagar. Han cyklade till Mount Everest med packning och allt. Och gick sedan upp till toppen.
Det är klart att det är en hel hink hybris att jämföra mig med honom. Men det kan kännas bra att ha en bild inne i huvudet när man borrar ögonen i asfalten och låter benen trumma på.
Framme i Enånger sökte jag mig till Enångers bed and breakfast. Min livmedikus dök upp nästan samtidigt. I bil. Med min packning som han hämtat upp i Hudiksvall.

Kroppslig besiktning
Efter en kroppslig besiktning slog han fast:
– Hmm. Ett litet skavsår. Det är allt. Du är i perfekt skick. Faktum är att jag aldrig tidigare sett en så osliten kropp.
– Jaha. Vad kul. Tack. Vad gör vi nu då? svarade jag.
– Det enda du behöver är en pizza och en öl. Och sedan ett par chokladkakor. För en som går hela dagarna ska det vara hela kostcirkeln. Sedan är det bara trampa vidare. 
Himmelskt gott var det. På pizzerian i Enånger. Och livmedikus bjöd. Tack och bock.
Jag njöt i fulla drag när vi pratade hockey och fotboll. Och sen skvallrade vi lite. Nää, inte skvallrade, vi informerade mer upp oss en del om bekantskapskretsen.
Har jag sagt att jag har världens bästa livmedikus. Ett bra stöd och en humörhöjare under de värsta sjukdomsåren.
Ännu en dag efter vägarna. Kanon har den varit. Den som säger att det är fult hela vägen längs gamla E4 har inte tittat åt sidorna. Många vackra platser finns det. 

Exotiska djur
Och mitt upp i alltihopa dök det upp en alpacka-farm. Exotiska djur. I den här landsändan i alla fall. Stod där en stund. Jag tittade på dom, så fina. Blev lite sugen att ge alla en kram. Dom tittade på mig, misstänker att dom inte blev lika kramsugna.
Jag har fått klart att lämna över namninsamlingen ”För bättre ME-vård” till Socialstyrelsen. Enhetschefen Anders Fejer ska ta emot den, 11 maj klockan 12.30.
Och jag ska alltså vara med på ”Malou efter tio”, inte den 24 utan den 25 april. Mer kvart över elva än kvart i elva. Blev jag informerad om.
I kväll kommer jag att somna som ett litet barn.
Glöm inte skriva på namninsamlingen ”För bättre ME-vård.” Det behövs.

 1. Min livmedikus Håkan Jutbo kom direkt när jag ringde. 2) Många vackra platser var det efter vägen, här i Iggesund. 3) När jag frågade efter wifi pekade Enångers bed and bredfast på denna mackapär. Nää, skämtar bara. Men härlig, va? 4) Så fantastiskt att få möta våren och se de brusande forsarna efter vägen.

7 thoughts on “Jag ringde min livmedikus – han hade aldrig tidigare sett en så osliten kropp

 1. Haha, alltid lika roligt med uppdateringar! Dagens höjdpunkt! Heja Pappi och Jutbo! <3

 2. Heja Ecke! När jag höll på att träna ungdomarna i IFK hade vi ett gäng med läkare apotekare och sjuksköterskor i laget, lite tips, dubbla strumpor, dom ligger och skaver mot varandra, det ska nog inte vara raggsockor 🙂
  Har man fått blåsor kunde man använda vanlig tygtejp direkt på blåsan, funkade då, skyll inte på mej om det inte funkar 🙂

 3. Det är en fröjd att följa dig och dina trevliga, småroliga texter och med bilder på vårt vackra land!
  Imorgon lovar jag några fler namn på listan:)
  Heja, heja, heja från oss!!

 4. Heja heja! 👏🙌 Så kul att se fina bilder och läsa om din dag. Härligt med en sån livmedikus! 🙏 Hoppas att skavsåren försvinner och att du kan vandra vidare utan större besvär. ☺️

 5. Vilken otrolig vandring du gör, vilka upplevelser du är med om (på gott och ont)!!
  Och allt detta för”vår” skull…
  Hoppas din kropp håller fint.
  All lycka på vägen!

  (Tyvärr bor jag söder om Stockholm annars hade jag sällskapat en bit… om du inte vill gå ett par mil längre förstås :))

 6. Så roligt att följa din vandring (hoppas själv att kunna genomföra en längre vandring framöver)
  Har gått hos Jonas 1 år,och har börjat må bättre 😀men än så länge blir det bara korta promenader några/någon gång i veckan.Blir så inspirerad av det du gör…och nu har du passerat min hemstad! Hejja,Hejja Björn!🚶💪😍

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.