I morgon börjar den 45 mil långa vandringen till Stockholm. Jag går för att uppmärksamma sjukdomen ME som höll på att bli mitt eget öde. Men jag går också för att det är en härlig utmaning. Så skoj ska det bli. Något ni förhoppningsvis kommer att märka om ni följer med mig på vägen.

Dag 0 – Därför går jag de 45 milen mellan Stockholm och Sundsvall

Dag 0 17 april 2022
I morgon måndag börjar jag den långa promenaden.
Folk har naturligtvis talat om för mig att jag är på riktigt dum i huvudet som ska gå, eller försöka gå, från Sundsvall till Stockholm. Runt 45 mil.
Jag säger så här. Det är ingen tvekan om jag på riktigt är dum i huvudet. Men det är inte därför jag ska gå. Jag går för att uppmärksamma en sjukdom som heter ME, det är när man blir långtidssjuk efter en infektion. Som långtids-covid, för att ta ett aktuellt exempel.
I januari 2008 åkte jag på en rejäl influensa, med all sannolikhet körtelfeber (Epstein Barr-virus), och så fick jag den där skitsjukdomen. 
Jag var sjuk i tio år. I tre år var jag så dålig att jag i genomsnitt låg 21-23 timmar om dygnet. Nyåret 2016-2017 var jag beredd att ge upp. Så här skriver jag i min bok Från sängbunden till maraton:
”I mitt huvud bor rädslan. Inte rädslan för döden. Den har jag vant mig vid. Vi har blivit, på gränsen till, kompisar. Men rädslan för att bli ännu sämre är fruktansvärd.
Att bli liggande fem, tio, femton, kanske 20 år. Bara ligga där. Sjukhussäng, liggsår, kippa efter andan, i koma, matas, tvättas, bli torkad där bak och bli torkad där fram. Tyna bort.
Det vill jag på inga villkors vis riskera.
Döden är väldens bästa kompis. I jämförelse.”

Många i Sverige i dag ligger som jag gjorde nyåret 2016-2017. De skriker på hjälp. Ingen lyssnar.
Jag har pratat med så många sjuka och deras anhöriga sedan jag skrev boken. De vill veta vilka mediciner jag använt. Om det kan finnas ett hopp. En väg ut. För dem. Och för deras barn. Mest döttrar. Flickor och unga kvinnor som borde ha hela livet framför sig.
Du kan hjälpa de 40 000-50 000 sjuka i Sverige genom att skriva på namninsamlingen ”för bättre ME-vård”. Där kan du också läsa vad den svenska vården, i första hand, måste göra.

Nervös inför morgondagen? Självklart. 
Jag har aldrig tidigare vandrat och vet inte riktigt vad jag ger mig in på. Men jag vet att jag kommer att ta skoskav, stela leder, onda axlar, vakna nätter och allt annat som dyker upp på vägen med glimten i ögat och ett brett leende.
Det kommer ni att bli varse om ni läser den dagbok jag kommer att skriva på min hemsida bjorneklund.se.
Till alla som är för sjuka för att gå: Jag går för er ME.
Om allt går som det ska kommer jag fram till kungliga huvudstaden före den internationella ME-dagen den 12 maj.
Då ska jag, förutom namnlistan du förhoppningsvis skriver på, dela ut min bok ”Från sängbunden till maraton – eller den stora ME-skandalen” till Sveriges 349 riksdagsledamöter. 

På bokens baksida: 
Till: Magdalena Andersson
Boken och speciellt bokens sista kapitel ”Till den det berör” är riktad till dig som har makt att förändra situationen för de ME-sjuka.
ME är samma som långtidssjuk efter en infektion, typ post-covid.
Jag själv var 52 år och jobbade som nyhetschef på Dagbladet i Sundsvall när jag fick en elak influensa. Sex år senare låg jag 23 timmar om dygnet och var så dålig att jag var beredd att stämpla ut från jordelivet.’’
Den svenska offentliga vården blundar i dag för den här patientgruppen. Situationen är fruktansvärd. 75 procent av de som ligger är kvinnor.
Med några få beslut och inte alltför stora kostnader kan ni rädda många. Tillbaka till livet. Tillbaka till arbetslivet.

Med varma hälsningar
Björn Eklund
Plus 40 000 ME-sju
ka

16 thoughts on “Dag 0 – Därför går jag de 45 milen mellan Stockholm och Sundsvall

 1. Tack Björn för att du går för mig och alla andra ME-sjuka som knappt kan ta ett par steg utan hjälpmedel!🙏 Jag ska heja på dig hela vägen!

 2. Stort tack för allt jobb du lägger ner på att synliggöra ME! 🙏 Och stort lycka till på din långa vandring! Hejja dig! 🙌👏☀️🥰

  1. Tack Björn! 🙏
   För att du går för alla oss ME sjuka ock för
   att du lyfter fram sjukdommen ME !
   Lycka till på vandringen. 👌👍 🙌

 3. Du är fantastisk! Tänk vilken tur för alla drabbade att du finns🌸

  Kommer heja på dig! Vilken underbar och spännande vandring du har framför dig🌈🌱☀️

 4. Fantastiskt att nu nu delar ut din fantastiska bok till alla riksdagsledamöterna.
  Texten till Magdalena, sååå bra👍🌺
  Jag följer och gläds åt allt du gör😍 och hoppas verkligen din promenad ska fungerar utan större problem.

 5. Tack, Björn för allt du gör för oss 💙 Jag fick min ME/diagnos (måttlig/svår) i förra veckan och bär just på rädslan du beskriver. Tänk om jag blir ännu sämre… (det är redan oerhört svårt). Så tack från hjärtat för det du gör, tack!

  1. Jo, det är en skitsituation att hamna i när vården fungerar, eller inte fungerar, som det gör i dag. Men mycket ny forskning på gång – och mediciner – när det gäller långtids-covid som de ME-sjuka förhoppningsvis kan få hjälp av. Håller alla tummar för dig. Tack snälla Anni för att du hejar.

  1. Tack Björn. Att du efter att ha läkt ut stannar kvar i ME – världen för att göra en skillnad för de sjuka är så fantastiskt fint.

 6. Hej Björn!

  Vi träffade dig igår i Forsabacken utanför ett garage. Hittade du ut till Galtström efter vår beskrivning?
  Vi håller våra tummar att du når ditt mål. Det finns många sjukdomar bla ME som inte tas på allvar av sjukvården.
  Kämpa på ……vi är många som kommer att följa din kamp.

 7. Heja heja! Björn
  Finns många personer m olika diagnoser som aldrig får den uppbackning och erkännande, så skriver självklart på här✊🏿

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.